Tuntitehtävä – t45a

Tehtävänanto

t45a – Attaaack! Esittele valittu ATT&CK tekniikka. Selitä mihin taktiikkaan se liittyy. Anna esimerkki proseduurista, jossa sitä on käytetty. Esittele tekniikka siten, että sitä pystyy soveltamaan käytännössä. Demosta plussaa, jos aikaa jää yli. Tero valitsee taktiikan, jonka sisältä voit itse valita tekniikan.

Tactic: Persistence

Pysyvän jalansijan saaminen kohdejärjestelmässä.
Hyökkääjä haluaa mahdollistaa pääsyn järjestelmiin mahdollisten poikkeustilanteiden, kuten kohdekoneen uudelleenkäynnistysten jälkeen tai tunnistetietojen muuttumisen jälkeen. Jalansija mahdollistetaan esimerkiksi lisäämällä omaa koodia tai ajettavia ohjelmia, muokkaamalla lähdekoodia tai muuttamalla käynnistysasetuksia.

Technique: scheduled task/job

Cron. cronilla voidaan aikatauluttaa järjestelmässä ajettavia komentoja, skriptejä tai ohjelmia. Hyökkääjä voi piilottaa cronin suorittamia ohjelmia kohdekoneen eri hakemistoihin ja aikatauluttaa näiden ohjelmien suorittamisen. Hyökkääjän asettamat ohjelmat mahdollistavat pääsyn kohdekoneeseen vielä ensimmäisen murtautumisen jälkeen.

Procedure example: Kinsing

Golangilla kirjoitettu haittaohjelma, joka lisää kohdekoneen botnetiin louhimaan kryptovaluuttoja. Kinsing yrittää levittäytyä muihin saman verkon järjestelmiin.

Hyökkäyksen huomaaminen

 • Auditointi
  • Havaitse muutokset
   • lokien tarkastelu /var/log.
  • Validoi ajettava cron tiedosto
   • /etc/rsyslog.conf tai /etc/syslog.conf
 • Käyttäjähallinta
  • Kenellä oikeus määritellä cron-suorituksia?
   • käyttäjät, joilla cron-oikeudet: /etc/cron.allow
   • käyttäjät, joilla ei cron-oikeuksia: /etc/cron.deny
   • croniin vain su-oikeudet, jos em. tiedostoja ei ole

Leave a Reply